Belföld

Nehezen hihető, hogy Magyar Péter tüntetésén a hatóságok blokkolták az internetet – állítják szakértők

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 17:01

Alaptalan aggodalom, vagy valós félelem? Magyar Péter tényleg az őt gáncsoló hatóságokat leplezte le, vagy random emberekről osztogatott meg képeket Facebookján? Esetleg tényleg rendőrök lettek volna a lefotózottak, csak épp nem hallgattak le senkit?

Magyar Péter arról posztolt a Facebookon, hogy „két napja elkezdte blokkolni a titkosszolgálat az internetet és a mobilelérést a TISZA Párt országjáró körútjának helyszínein”, a vélt hatósági munkatársakról pedig képeket is megosztott. A HVG-nek most nemzetbiztonsági szakértők beszéltek arról, tényleg lehetséges-e, hogy így akadályozzák a politikust.

Magyar felvetését a szakértők megmosolyogták, szerintük a képeken nem jelzavaró látható, az nem ekkora, nem így néz ki.

A nevüket elárulni nem kívánó biztonsági és titkosszolgálati módszereket ismerő interjúalanyok szerint ha bárki valóban zavarni akarta volna az internetelérést Magyar hajdúnánási beszéde alatt, a szakértők szerint az ehhez szükséges eszközt korábban telepítette volna, hiszen Magyar programja ismert, egy ilyen erősségű jelzavaró pedig jellemzően nem egy kézi, akkumulátorral működő eszköz, hanem nagyobb, és nem árt elrejteni, azt nem lóbálja senki a kezében.

Hozzátették, hogy

a nagyobb tüntetések során azért szokott akadozni az internet, mert a hálózatot nem arra optimalizálták, hogy egyszerre olyan sokan használják egy ilyen kis területen.

A szakértők azt sem értik, miért pont most kezdenék el blokkolni Magyar netét, hiszen országjárása már hosszú ideje tart. Az esetleges lebukás pedig sokkal több kárt okozna a kormány számára (akár nemzetközileg is), mint amennyi hasznot hozna a tüntetők internetének blokkolása.

Arra az egyszerű körülményre is felhívják a figyelmet, hogy nem mindenkinek állt le a nete Hajdúnánáson, a Debreciner élő videója például simán lement.

Közben a Belügyminisztérium a Telexnek eljuttatott közleményében nevezte „abszurdnak” Magyar vádjait. Azt írták, hogy a Facebookon megosztott képeken egy egy szolgálati (EDR) rádiókészülék látható, olyan, amilyet a rendőrök – így a gyűlés biztosításába beosztott munkatársaink is – használnak”. Önmagában az, hogy civil ruhás rendőrök akadnak egy tömegrendezvényen, nem visszaélés, és nem is újdonság: jellemzően az országok hatóságai nagyobb tömegrendezvényeken folytatnak így ellenőrzéseket.


Nyitókép: Facebook

#Belföld#magyar péter#nemzetbiztonság#titkosszolgálat#internet#blokkolás#vád#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk