Belföld

A Kölcseyből kirúgott tanárok perén derült ki, hogy leváltották a tankerületi igazgatót

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 11:28

Ezúttal sem született ítélet.

A Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma kedden sem hozott döntést a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának ügyében, írja a Telex. A felek a tárgyalásra azzal a reménnyel érkeztek, hogy lezárhatják az ügyet, azonban a bíró a szembesítés szükségességét hangsúlyozta, mivel a tanúk vallomásai között ellentmondások voltak. A tanárokat azért bocsátották el, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, de a tankerület-vezető nem járult hozzá a neve közléséhez.

A szembesítés eddig nem volt lehetséges, mivel az előző tárgyaláson hiányzott a tankerületi igazgató, aki betegségre hivatkozva nem jelent meg. Később ugyan bemutattak egy igazolást a hiányzására vonatkozóan. A tanárok és a tankerületi igazgató jogi képviselője egyaránt ellenezte a szembesítést, azonban a bíró jelezte, hogy ha nem valósul meg, akkor a tanúvallomások lesznek az alap – teszi hozzá a lap.

Végül a bíró ragaszkodott a szembesítéshez, és beidézték a tankerületi igazgatót, de közben kiderült, hogy már leváltották a pozíciójából.

A tárgyalást június 13-ra halasztották. Az iskola igazgatója szerint a tanárok polgári engedetlensége csupán szimbolikus volt, és a diákok tanuláshoz való jogát súlyosabban sértette a tanárok kirúgása, mint az órák elmaradása. A tanárokat a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

Korábban egyetlen tablóképen gyűjtötték össze a Kölcsey Ferenc Gimnázium távozó tanárait:

Nyitókép: RTL

#Belföld#tankerület#igazgató#leváltás#per#kölcsey ferenc#gimnázium

Címlapról ajánljuk