Belföld

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tart előadást Irán holokauszttagadó exelnöke

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 7. 16:14

Iráni lapértesülés szerint Budapestre érkezik Mahmúd Ahmadinezsád, Irán antiszemita exelnöke, hogy előadást tartson a Ludovikán közös értékekről.

 

Az Euronews vette észre, hogy iráni lapértesülés szerint Budapestre utazott Mahmúd Ahmadinezsád, Irán holokauszttagadó exelnöke. Az iráni atomprogram atyjának tartott antiszemita politikus a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tart előadást, egy május 6-11 között rendezett konferencián.

Mahmúd Ahmadinezsád budapesti útjáról azt írta a Hammihan című perzsa lap, hogy „közös értékek ​a globális környezetben” tematikájú tudományos találkozóra Deli Gergely, a Ludovika rektora hívta meg kiemelt vendégként a prominens iráni politikust, aki a veszélyes és környezetszennyező anyagok kezelésének fontosságáról és szükségességéről beszél majd.

A Hammihan szerint a konferenciát május 17. és 21. között rendezik, de az Euronews úgy tudja, hogy a rendezvény május 6-án megkezdődött és május 11-ig tart. Érdekes egybeesés, hogy pont ezekben a napokban látogat Budapestre Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke is.

A ludovikás tanácskozásról semmiféle információ nem található az NKE honlapján, nem kizárt hogy teljesen zártkörű lesz.

Ahmadinezsád 2005-2013 között volt az iszlám köztársaság elnöke, nem annyira környezetvédelmi, mint szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, holokauszttagadó nézeteiről ismert. 

Az ő elnöki időszakában ívelt fel az iráni nukleáris program, ráadásul drámaian romlott az emberi jogok, a kisebbségek helyzete Iránban, emlékeztet az Euronews.

A volt iráni elnök látogatásával kapcsolatban kérdésekkel fordultunk a Ludovika rektori hivatalához, amennyiben választ kapunk, beszámolunk róla.

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

#Belföld#budapest#irán#Mahmúd Ahmadinezsád#ludovika#nke#nemzeti közszolgálati egyetem#előadás#antiszemita#holokauszttagadás

Címlapról ajánljuk