Belföld

Meglepő: már két kihívója is van Simonka Györgynek a választáson

rtl.hurtl.hu

2024. április 22. 20:25

Szabó Miklós, Pusztaottlaka egykori vezetője és Kocsis Violetta is indul a polgármesteri székért, amit Simonka György is megcélzott.

Bár a Fidesz nem indít jelöltet a korrupcióval vádolt Simonka Györggyel szemben Pusztaottlakán, mégis lehet két ellenfele a polgármesteri székért.

A Magyar Narancs szerint először  a pusztaottlakai Kocsis Violetta jelentette be, hogy indul Simonkával szemben. A bejelentést Magyar Péter országjárásának első állomásán, Békés megyében tette az egyik fórumon. 

Új fejlemény, hogy Szabó Miklós, a falu korábbi polgármestere is elindul az önkormányzati választáson a lakosság felkérését és két egyesület nem hivatalos támogatását élvezve – ahogy a Narancs.hu-nak elmondta. Szabó 1990 és 2006 között, négy cikluson keresztül volt a falu polgármestere. Azt mondta, semmiképp sem szerette volna, hogy kihívó nélkül induljon Simonka György, a múlt héten bejelentkezett Kocsis Violettát viszont nem ismeri. Ez az alig 300 fős település esetében furcsa, de magyarázat lehet rá, hogy úgy tudja, egy-két éve költözött oda, ráadásul nem a magtelepülésre, hanem az attól távolabb eső Tökfaluba.

Szabó Miklós a lapnak azt is elmondta, szeretné, ha csak egy jelölt indulna Simonka Györggyel szemben, ezért Kocsissal egyeztetni fog erről a reményei szerint.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019-ben emelt vádat Simonka György és társai ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, aminek segítségével vissza nem térítendő költségvetési forrásokat szereztek meg.

Decemberben az RTL Híradó bemutatta, hogy a Simonka-per kezdete óta több mint 325 millió forint állami és uniós támogatást kapott az ügy elsőrendű vádlottja. Milliós támogatásokat kapott Simonka György és több vádlott-társa is, akik az ügyészség szerint 1,4 milliárd forinttal rövidítették meg a költségvetést. Simonka esetében 850 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség. Hadházy Ákos független képviselő azt mondta: elfogadhatatlan, hogy ilyen bűncselekmények vádja után is tízmilliókat ad az állam a vádlottaknak.


Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#simonka györgy#önkormányzati választás 2024#Pusztaottlaka#simonka-ügy#polgármester#választás#szabó miklós#kocsis violetta

Címlapról ajánljuk