Belföld

Orbán Viktor: Nem spekulálni kell, hanem lőni, tölteni, lőni, tölteni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 19. 8:00

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel egyebek mellett arról beszélt, hogy a NATO és az Európai Unió egyre jobban csúszik bele az ukrajnai háborúba, miközben a Soros-terv megvalósítása ismét napirendre került.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt ismét Orbán Viktor. A miniszterelnök egyebek mellett az ukrajnai háborúról, a migrációról, Brüsszelről, a brüsszeli nemzeti konzervatív konferencia eseményeiről, az európai parlamenti választásokról beszélt szokásos pénteki interjújában.

Háború

Orbán először az uniós állam és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójáról beszélt, ahol a világ háborús gócairól volt szó. Elmondta, hogy Brüsszelben összegyűlt államfők a közel-keleti eseményekkel kapcsolatban a harcok befejezésére szólítottak fel, miközben az ukrajnai háború ügyében fegyverek küldéséről döntöttek.

Orbán szerint a világ veszélyes hellyé vált, háborús zóna lett a Közel-Kelet, mindenki attól retteg, hogy a terrorszervezetek ellen folytatott izraeli háború átalakulhat államok közti háborúvá. „Bár még a magyar hírszerzési jelentések is ellentmondóak, de ebbe az irányba mutatnak. Ráadásul mi, akik itt élünk Közép-Európában, azt látjuk, hogy a Balkánon is feszültség van" – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy stratégiai nyugalomra van szükség.

A magyar kormányfő azt hangsúlyozta, hogy mindegyik háborús konfliktus más kezelést igényel: „Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a Közel-Keleten önmérsékletre van szükség, hogy ne boruljon lángba minden. Az újabb menekültáradatot jelentene, gazdasági értelemben is jobban jár mindenki, ha sikerül lenyugtatni ezt a konfliktust. Az ukrajnai háború más kérdés, Brüsszelben háborús hangulat van. Ez nem a mi háborúnk, ez két szláv ország háborúja, amit minél hamarabb béketárgyalásokkal és tűzszünettel le kellene zárni.” Orbán szerint Magyarország mellett a Vatikán képvisel egyedül békepárti álláspontot. Eközben Brüsszelben úgy beszélnek, mintha az ő háborújuk lenne, amibe előbb vagy utóbb katonákat kell küldeni. A NATO is efelé hajlik, ukrajnai missziót szervez, csúszik bele ebbe a háborúba. „Amíg nemzeti kormány van Magyarországon, addig mi ki fogunk maradni ebből a háborúból” – ismételte a kormányzati álláspontot.

A NatCon ostroma

A szólásszabadság helyzete is rossz Nyugat-Európában, mondta Orbán Viktor a Brüsszelben a hét elején botrányos körülmények között lezajlott nemzeti konzervatív konferencia apropóján. Orbán szerint Brüsszelben már ott tartanak, hogy megfenyegetik egy konzervatív rendezvénynek helyet adó hotel vezetőit, a cateringes cég dolgozóit. „Ha eltér a véleményed, akkor annak következményei vannak, elveszíthetik emberek emiatt az állásukat” – mondta. Szerinte Magyarország itt még nem tart.

A Soros-terv ismét téma

Ezután arról beszélt, hogy Brüsszel ismét elővette a Soros-tervet, amiben a milliárdos még 2015-ben tételesen leírta, hogyan kell szétverni Európát: „Soros György megírta, hogy minden évben be kell engedni egymillió migránst.” Orbán szerint most a Soros-terv végrehajtása történik, az európai vezetők nem akarják megállítani a migrációt, nem is merik ezt a szót használni, szerintük a bevándorlást menedzselni kell, „ahogy Gyuri bácsi mondta”. 

A miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy „senki nem mondhatja meg a magyaroknak, kivel akarnak együtt élni, se a Gyuri bácsi , se a brüsszeli bürokraták.”  Szerinte A migráció kérdésében a „szigorúskodás” nem segít, a megoldás szerinte az, hogy a határt illegálisan átlépő migránsoknak nem lehet letelepedési engedély nélkül tartózkodni egy országban. 

Délután kampánynyitó

Arról, hogy péntek délután a Millenárison tartandó kampánynyitón bemutatja a Fidesz-KDNP EP-választási manifesztumát, azt mondta, hogy szerinte a brüsszeli vezetés megbukott, az elmúlt ötéves ciklusban minden fontos kérdésben kudarcot vallott, ezért most van itt az ideje elzavarni őket:

„Nem spekulálni kell, hanem lőni, tölteni, lőni, tölteni. Elmondani az embereknek, hogy zavarják el őket. Két út áll előttünk: a békepártiság vagy a háborúpártiság. Brüsszel háborúpárti, a baloldal háborúpárti, nem is lehet más, Brüsszelből kapja a pénzét.” 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#kossuth rádió#brüsszel#ukrajna#natcon

Címlapról ajánljuk