Belföld

Hiába tiltakoztak, a katasztrófavédelem kiadta a gödi akkumulátorgyár újabb engedélyét

rtl.hurtl.hu

2023. február 12. 12:12

A hatóság szerint számos módon tudják szankcionálni, ha a Samsung nem tartja be a jogszabályokat.

Kiadja a Pest megyei katasztrófavédelem a gödi Samsung-gyár új létesítményeire a hatósági engedélyt. A Mérce azt írja, annak ellenére született ez a döntés, hogy a lakosság nagy erőkkel tiltakozott a bővítés ellen.

Több száz helyi vett részt az ügyben tartott közmeghallgatáson, aholl kifejezték az elégedetlenségüket a gyár és annak tevékenysége kapcsán. A legsúlyosabb gond a lakosság szerint az NMP nevű oldószer szennyezése, amelynek eredetéről, és arról, hogy milyen következményei lennének, ha beszennyezné a talajvizet, nem lehet tudni. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre sem a Samsung, sem a katasztrófavédelem nem tudott megnyugtató választ adni. Arra kérték a lakosokat, hogy írásban is küldjék el a kérdéseiket nekik. Ilyen körülmények között adta ki az engedélyt a katasztrófavédelem.

A közmeghallgatáson a Göd-ÉRT Egyesület tagjai is ott voltak, akik szerint a Samsung rendszeresen nem tartja be az előírásokat, ez pedig félelmet kelt a helyiekben. Azt állítják: nem helyeztek üzembe tűzoltóberendezéseket, miközben jelentős mennyiségű tűz- és robbanásveszélyes anyaggal dolgoztak.

A katasztrófavédelem indoklása szerint azért nincs szükség pánikra, mert sokféle szankcióval sújthatják a gyárat, ha nem tartja be a jogszabályokat. Mint írják, a hatóság rendszeresen tart ellenőrzéseket, és az eddigi ellenőrzések során, amennyiben szabálytalanságot állapítottak meg, minden esetben intézkedtek, a hiányosságok pótlását pedig utóellenőrzések során vizsgálták.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

#Belföld#göd#Samsung#gyár#engedély#katasztrófavédelem

Címlapról ajánljuk