Belföld

Pusztító földrengés, Orbán Viktor elmaradt tapsolása és ByeAlex búcsúja – ezek voltak a hét videói

rtl.hurtl.hu

2023. február 11. 15:57

Kétségbeesetten küzdenek Törökországban és Szíriában a túlélők megmentéséért, szívszorító videókon látni, ahogy kiszáradt, fázó gyermekeket emelnek ki a romok alól. Közben botrány lett Orbán Viktor elmaradt kézfogásából, itthon meg a debreceniek az akkumulátorgyár ellen tiltakoztak, a háziorvosok és a tanárok pedig kilátástalan helyzetük miatt emelték fel a szavukat. Sztárokat kérdeztünk, gyerekkorukban milyen hivatásra vágytak, és elbúcsúztunk az X-Faktor legsikeresebb mentorától. A hét videói.

Több tízezren haltak meg a Törökországban és Szíriában bekövetkezett földrengés miatt. A világ számos pontjáról, így Magyarországról is érkeztek csapatok a katasztrófa helyszínére, hogy segítsék a mentést. Azonban ahogy telnek a napok, a szeretteikért aggodó túlélőknek egyre kevesebb a reményük, hogy a romok alól életben emelik ki hozzátartozóikat.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat összesen 20 emberrel és négy mentőkutyával indult útnak, a Reggelibe pont akkor jelentkeztek be, amikor megérkeztek az adanai repülőtérre, ami nagyon közel van a katasztrófa sújtotta területhez.


A Fókusz utolért egy magyar édesanyát, aki családjával túlélte a földrengést, de továbbra is nagyon nehéz napjaik vannak. Most rokonoknál húzzák meg magukat, összesen húszan laknak együtt egy kis faluban lévő nyaralóban, ahol sokszor nincs víz. 

Könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy kislánya nagyon fél, kérdezgeti, hogy mikor mehetnek haza.


A túlélők felkutatásáért és a sérültek megsegítéséért kétségbeesett verseny folyik. Valóságos csoda, amikor napokkal a katasztrófa után is sikerül életeket menteni, például felszínre hoztak a mentőcsapatok egy Helen nevű kislányt, aki bár falfehér volt és nagyon fázott, magánál volt, és megmentették a tízéves Mehmetet is.


Egy másik, aprócska kisfiút, a szír állampolgárságú Mohamed Ahmedet is sikerült kimenteni a romok alól, de előtte még nagy igyekezettel megpróbálták megitatni az Antakyában dolgozó mentőcsapat tagjai:

Találkozás egy fiatalemberrel

Ukrajna az európai értékeket, az európai életmódot védelmezi, és az európai jogállamiságot az „Európa-ellenesként” jellemezett Oroszországgal vívott háborújában – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, az Európai Parlamentben elmondott beszédében. Az ukrán elnököt üdvrivalgással, és felállva tapsolva fogadták a parlamenti képviselők Brüsszelben.

Az Európai Parlament előtt mondott beszédét követően egy fotózáson vett részt az európai országok vezetőivel. Amikor odament a rá váró politikusokhoz, ők tapsban törtek ki. Az erről készült videóból úgy tűnik, csak egyetlen egy vezető nem tapsolt: Orbán Viktor. Aki egyébként a fotón pont mögötte állt.


Az eset később óriási felháborodást váltott ki. „Mint aki rossz repülőre szállt, és véletlenül Brüsszelbe érkezett Moszkva helyett” – így gúnyolták például az az ukrán mémelők a nem tapsoló Orbánt. És a nemzetközi lapok is szétszedték Orbán Viktort amiatt, ahogy Brüsszelben viselkedett Zelenszkijjel. Később a miniszterelnök sajtósa egyértelművé tette, hogy a kormányfő egyelőre nem utazik Kijevbe. 

Brutális drágulás

Beköszöntött a megélhetési válság időszaka Magyarországon a szegényeknek – írtuk annak kapcsán, hogy csaknem 30 éves rekordot döntött az infláció Magyarországon. Bár a kormány előbb háborús, majd szankciós inflációt emlegetett, a drágulás valójában már azelőtt elkezdődött, hogy Oroszország lerohanta volna Ukrajnát. Az inflációt leginkább a választás előtti kormányzati osztogatás, valamint az egyéb adóemelések hajtották.


És ha már úgy érzi, nem bírja tovább a drágulást, akkor megmutatjuk azokat a magyar településeket, ahol egy teljes családi házat lehet venni kétmillió forint alatt.

Nem kérnek az akkumulátorgyárból

Tiltakoznak a debreceniek a kínai akkumulátorgyárnak helyet biztosító ipari park fejlesztése ellen – amelyet a kormány százmilliárdokkal támogat. 11 ezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át a helyiek a városháza illetékesének. Tartanak a gyár környezeti hatásaitól, és a sok külföldi munkásnak sem örülnek.


Debrecen szeretne békességben élni és a saját ügyeit intézni, hangsúlyozta Dr. Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke, aki a Reggeliben beszélt a helyiek elégedetlenségéről.


Akkumulátor-alkatrészgyár épül a Pest megyei Vácrátóton is, és a polgármester nem tart attól, hogy ez szennyezné a környezetet. A Híradó szerette volna megtudni, hogy mit gondolnak a helybéliek a leendő üzemről, de egyikük se hallott arról, hogy hamarosan cellulózgyár épül a község határában. Az akkumulátorgyárak ellen népszavazást kezdeményez az LMP.

Hivatások

Közben új rendszerváltozást követel a magyar orvostársadalom. A háziorvosok nem írják alá az új ügyeleti szerződéseket, aki már megtette, letétbe helyezi annak felmondását. Ez utóbbit teszik a kórházi orvosok is az önkéntes többletmunkájuk esetében. Bírálták az új ügyeleti rendszert, a központosítást és az elmaradt szakdolgozói béremelést.


A Belügyminisztérium szerint az orvosok méltatlan támadást indítottak a kormány és a betegek ellen.


Tanárokból is vannak olyanok, akik nem látnak más megoldást, csak a felmondást. A Híradónak négy pedagógus indokolta meg döntését, hárman közülük csaknem 2 hónapon keresztül vettek részt polgári engedetlenségi akciókban. 


Fájhat a kormány feje a köztisztviselők miatt is, akik kreatívan akarnak nyomást gyakorolni a hatalomra. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete azt üzeni: nagyon fáznak, elegük van, hogy nincsenek megbecsülve, és úgy érzik, hiába dolgoznak, a fizetésük nem nő, a reálkeresetük pedig csökken. 

A köztisztviselők helyzetét ebben a cikkünkben mutattuk be.

A külügyminiszternek és kíséretének viszont nincsenek filléres gondjai repülés közben. 33 millió forintért evett és 102 millió forintért internetezett a tárcavezető és stábja, 20 hónap alatt. Volt, hogy egyetlen út alatt 5 és fél millió forint értékben szolgáltak fel ételeket a fedélzeten, de a külügyminisztérium tájékoztatása szerint ezen az úton 49 fős delegáció kísérte a minisztert, az ő ellátásukról is gondoskodtak. 


Szijjártó Péter már egészen fiatalon Orbán Viktor közelében szeretett volna dolgozni, de mi a helyzet a sztárokkal, akik most műsorvezetők, rapperek, színészek? Milyen hivatást képzeltek maguknak gyerekkorukban? Videóösszeállításunkban hírességeket kérdeztünk erről.

Bírósági ügyek

Ott voltunk a héten Fekete Dávid énekes tárgyalásán is, akit 322 millió forintos csalással vádolnak. Maratoni hosszúságú vallomásában mindent tagadott és ártatlannak vallotta magát. A Megasztár egykori felfedezettje meglepő kijelentéseket is tett, részletek a Fókusz riportjában.


Újabb részletek derültek ki a Schadl-Völner korrupciós ügyről is. Az RTL birtokába jutott nyomozati hanganyag szerint a volt államtitkár influenza elleni védőoltást kért a végrehajtói kar elnökétől, pedig nem lett volna rá jogosult. Schadl György ebben is segített.


Egy lehallgatott telefonbeszélgetésből az is kiderült, hogy Völner Pál szerint ő találta ki, hogy emeletes vonatok járjanak az esztergomi vasútvonalon, de erre csak azért volt szükség, mert az utasok nem akarnak sokat gyalogolni, ezért inkább a vonat elején tömörülnek.

Különös búcsúk 

Távozik ByeAlex az X-Faktor mentorszékéből. A Fókusz riportere hatévnyi emléket próbált meg felidézni az X-Faktor történetének legsikeresebb mentorával, aki egymás után négyszer emelte a magasba versenyzője kezét a fináléban.


ByeAlex nagy pillanatait lülön cikkbe is összeszedtük, ezeket itt lehet böngészni.

Váratlan pillanatokkal teli adásokkal szolgált a héten a Reggeli. Először élő adásban közben szólalt meg a tűzriadó a stúdióban.


Aztán meg Hajós András fülnyalogatással búcsúzott Miller Dávid műsorvezetőtől.

Veszekedések a villában

A Való Világ pedig ismét a konfliktusoktól volt hangos. A luxusvillában megjelent Zsolt gazda, akivel VV Ákosnak rögtön sikerült összevesznie.


VV Barna meg befeküdt VV Melinda ágyába, de lehet, hogy nem kellett volna.


VV Lissza pedig hatalmas áldozatot hozott VV Márióért, és a tyúkólban töltötte szerelmével az éjszakát.

Konyhafőnök a Cápák előtt

A Konyhafőnök győztese is visszatért, de nem a villába, hanem a Cápák elé. Bóza Roland szendvicseit finomnak találták a befektetők, de a csomagolás nem nyűgözte le őket. Ezt azért Rácz Jenő visszadobná – jegyezte meg Tomán Szabina.


Szintén népszerű pillanata volt a legutóbbi adásnak, amikor hossza alkudozás után Tomán Szabina végül úgy döntött, hogy beszáll Mittersisters vállalkozásba. Csoda ez a lány – mondta a Cápa Anna Rózáról.

#Belföld#byealex#törökország#miller dávid#szíria#földrengés#schadl györgy#völner pál#zsolt gazda#pedagógusok#háziorvosok#akkumulátorgyár#Fekete Dávid#hajós andrás#tomán szabina#orbán viktor#Volodimir Zelenszkij#ma

Címlapról ajánljuk