Baleset-bűnügy

Baross utcai boltomlás: gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 29. 15:22

Gyanúsított még nincs, az RTL Híradójának nyilatkozó munkavédelmi szakember szerint a munkaadónak kell a biztonságos körülményeket biztosítani. Az önkormányzat körülbelül 20 éve adta el a helyiséget, azóta nem követték a belső kialakítás sorsát.

Vizsgálatot indított a munkavédelmi hatóság a Baross utcai bolti tragédia ügyében. Mint arról beszámoltunk, egy VIII. kerületi kis Coop raktárnak használt galériája szakadt le kedden. Egy ember halt meg a balesetben. 

A helyszínelők szerdára befejezték a munkát. A balesetről jelenleg azt tudni, hogy az üzletben négyen voltak, amikor leszakadt a galéria: a tulajdonos, a fia és egy alkalmazott, valamint az áldozat, aki árut szállított. Ő nem a bolt alkalmazottja volt, és épp kifelé tartott a helyiségből, amikor a szerencsétlenség történt.

Az RTL Híradójának stábja beszélt a tulajdonossal, de ma nem akart nyilatkozni, csak annyit mondott: 

az önkormányzattól vásárolta meg az üzlethelyiséget, és a galéria, ami leszakadt, akkor már állt az üzletben.

A VIII. kerület alpolgármestere az RTL Híradójának azt mondta, úgy tudja, az önkormányzat körülbelül 20 éve adta el a helyiséget. Szili-Darók Ildikó szerint az önkormányzat nem követi nyomon, hogy mi történik egy eladott ingatlanban. Csak akkor lenne ilyen kötelezettsége, ha bérleményről lenne szó. Ekkor bármilyen átalakításhoz műszaki engedély és a hivatal engedélye szükséges, de ebben az esetben teljes egészében magántulajdonról van szó. Az alpolgármester szerint amennyiben a vizsgálatokhoz szükséges, a hivatal rendelkezésre tudja bocsájtani a húsz évvel ezelőtti dokumentációt, amiből kiderülhet, hogy pontosan ki, mikor tervezte és építette a most leomlott galériát.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást, de még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. A fővárosi kormányhivatal munkavédelmi hatósága is vizsgálatot indított. Az RTL Híradó megkeresésére azt írták, hogy 

ilyen galéria építéséhez nincs szükség engedélyre, az építési törvény szerint azonban a tulajdonos köteles az építmény állapotát időnként felülvizsgáltatni, és a jó műszaki állapothoz szükséges munkákat elvégeztetni.

Az RTL Híradó által megkérdezett munkavédelmi szakember azt mondta: a munkaadónak kell a biztonságos körülményeket biztosítani az érvényben lévő törvények, rendeletek és szabványok alapján. Révész András szerint a munkáltató köteles gondoskodni arról, hogy az irányítása alá tartozó valamennyi területen a munkahelyek és munkaeszközök biztonságosak legyenek, megfeleljenek a szabályoknak, valamint a tudomány és technika mai színvonalához igazodó követelményeknek. Általában véve tehát az mondható, hogy a munkáltató a felelős a munkahely biztonságosságáért.

Az RTL Híradójának keddi tudósítása a tragédiáról:

 

Nyitókép: Budapesti Rendőr-főkapitányság/police.hu

#Baleset-bűnügy#baross utca#galéria#baleset#omlás#nyomozás#munkavédelmi vizsgálat

Címlapról ajánljuk